Mazmur Daud. TUHAN adalah cahayaku dan penyelamatku; aku tidak akan takut kepada sesiapa pun. TUHAN melindungi aku daripada segala bahaya; aku tidak akan gentar.
Apabila orang jahat menyerang aku dan cuba membunuh aku, mereka akan tersandung lalu jatuh.
Walaupun semua tentera mengepung aku, aku tidak akan takut; walaupun musuhku menyerang aku, aku akan tetap percaya kepada Allah.
Aku telah memohon satu perkara kepada TUHAN; hanya satu sahaja yang aku minta; untuk tinggal di dalam Rumah TUHAN sepanjang hidupku, untuk menyaksikan segala kebaikan-Nya, dan meminta bimbingan-Nya.
Pada masa kesusahan Dia akan melindungi aku; Dia akan menjaga aku supaya selamat di dalam Rumah-Nya, dan menempatkan aku di atas gunung batu.
Maka aku akan mengalahkan semua musuh di sekelilingku. Dengan sorakan gembira aku akan mempersembahkan korban di dalam Rumah-Nya; aku akan menyanyi dan memuji TUHAN.
– Mazmur 27:1-6

Jika kita menelusuri latarbelakang dari Mazmur 27, penafsir mazmur mencadangkan latarbelakang kisah mazmur ini adalah satu dari kisah hidup Raja Daud iaitu yang terdapat dalam 2 Samuel 21 terutama ayat 7 ketika pemimpin kerajaan Israel melarang Raja Daud menjadi ketua tentera kerana sudah terlalu tua. Mereka takut jika akhirnya Raja Daud akan kalah kerana sudah tua dan menyebabkan kehancuran Israel akibat kalah peperangan kelak. Namun, Raja Daud yang memiliki hubungan intim dengan TUHAN telah memusatkan hatinya dan imannya hanya pada Pemberi kekuatan kepadanya selama dia menjadi raja, bahkan semenjak dia menjadi gembala binatang ternakan keluarganya lagi. Sang Pemberi kekuatan itu adalah TUHAN; maka lagu ini menjadi proklamasi imannya kepada TUHAN!

Ada sekurang-kurangnya tiga hal yang boleh pelajari dari Mazmur ini. Pertama, TUHAN adalah sumber kekuatan dan benteng hidup kita; bukan harta, bukan ilmu dan jauh sekali kekuatan fizikal kita. Dalam ayat 4, Raja Daud bernyanyi seperti ini, “Aku telah memohon satu perkara kepada TUHAN; hanya satu saja aku minta; untuk tinggal di dalam Rumah TUHAN sepanjang hidupku, untuk menyaksikan segala kebaikan-Nya, dan meminta bimbingan-Nya.” Ternyata bahawa rahsia kejayaan Daud selama itu adalah kerana dia sangat intim dengan TUHAN dan sangat mengharapkan kekuatan serta hikmat daripada TUHAN! Sejauh ini, tahun 2020 merupakan antara tahun paling mencabar dalam kehidupan seluruh manusia. Serangan bertali arus dari Covid-19 tidak menunjukkan penurunan, malahan semakin meningkat naik. Sekuat usaha untuk bertahan hidup mungkin telah kita lakukan, tetapi masih sahaja tidak cukup untuk mencapai keperluan yang sepatutnya. Apakah kita sudah menyerah kalah? TIDAK! Tetaplah beriman kepada TUHAN dan serahkanlah segenap kekhuatiran kita kepada-Nya. Mohonlah hikmat daripada TUHAN untuk kita tetap bertahan di dalam kesukaran ini. Jangan berputus asa dan membuat keputusan untuk mengakhiri hidup anda, kerana terlalu ramai yang sedang berjuang bersama anda; keluarga tersayang, pasangan hidup, kawan dan rakan seiman. Bersandarlah kepada kekuatan yang datang daripada TUHAN kerana DIA adalah yang terhebat dalam menghadapi badai hidup!

Hal kedua, sungguh amat benar bahawa hubungan intim dengan TUHAN adalah rahsia hidup kita memiliki keyakinan kukuh dalam TUHAN. Berdiam didalam dakapan dan rangkulan kasih (metafora manusiawi) TUHAN. Menikmati kebaikan demi kebaikan dari TUHAN. Sebab apa pentingnya hubungan intim dengan TUHAN? Seperti yang digambarkan oleh Raja Daud dalam ayat 4 tadi iaitu ‘diam di rumah TUHAN’. Inilah sebabnya, “Pada masa kesusahan Dia akan melindungi aku; Dia akan menjaga aku supaya selamat di dalam Rumah-Nya, dan menempatkan aku di atas gunung batu.” (Mazmur 27:5). Jika kita teguh berada di dalam dakapan TUHAN, kita bukan sahaja mendapat kekuatan dan hikmat tetapi akan mendapat perlindungan daripada-Nya. TUHAN yang terhebat sentiasa menunjukkan kasih setia-Nya kepada Daud dalam banyak peristiwa. Antara yang paling menonjol adalah ketika Saul ingin membunuh Daud kerana perasaan dengkinya kepad Daud, TUHAN melindunginya. Ketika itu, Daud tidak berdiam diri tetapi melarikan diri dari ancaman Saul sehingga akhirnya Daud diangkat oleh TUHAN untuk menjadi raja menggantikan Saul yang telah derhaka terhadap TUHAN. Lihatlah betapa TUHAN sangat melindungi orang yang tinggal erat di dalam dakapan-Nya. Jauhilah bahaya kerana TUHAN memberikan kita hikmat, tetapi mendekatlah terus kepada TUHAN dalam apapun situasi sukar yang kita hadapi di dalam kehidupan ini.

Hal ketiga, sebab kita akan menyedari bahawa TUHAN melindungi dan memberikan hikmat kepada kita, bahkan mengetuai ‘pertempuran’ (metafora manusiawi) hidup kita sepanjang masa maka sedarilah bahawa TUHAN menanamkan sukacita di dalam hidup kita. Mazmur 27:6 berkata, “Maka aku akan mengalahkan semua musuh di sekelilingku. Dengan sorakan gembira aku akan mempersembahkan korban di dalam Rumah-Nya; aku akan menyanyi dan memuji TUHAN.” Ketika Daud bertekad untuk dekat dengan TUHAN, beriman kepada TUHAN, Daud diberikan hikmat dan dilindungi TUHAN. Tetapi tidak cukup dengan semua itu, TUHAN malah memberikan sukacita terbesar kepada Daud. Manusia di seluruh dunia boleh sahaja berusaha memberikan kegembiraan sementara kepada kita dengan tawaran material sesuai keperluan semasa kita atau respon emosi dan mentaliti yang positif. Tetapi, semua itu tidak akan berkekalan kerana mereka yang memberikannya kepada kita juga akhirnya akan lenyap dari dunia ini dan tidak selamanya dapat memberikannya kepada kita. Tetapi, ketika kita menerima sukacita dari TUHAN, maka ia adalah sukacita yang kekal abadi. Iblis pun tidak mampu merampaskan dari anda dan saya. Satu dari langkah awal menerima tawaran-tawaran ini daripada TUHAN adalah apabila kita menjadikan Yesus sebagai TUHAN dan Penyelamat peribadi kita. Kerana sesungguhnya, Yesus adalah TUHAN dan Penyelamat tunggal seluruh manusia di dunia ini. Helaluyah!

– HT Ram Jonathan®