Yesus menjawab, “Di dalam Alkitab tertulis, ‘Sembahlah Tuhan Allahmu dan abdikan diri kepada Dia sahaja!’”
– Lukas 4:8

Pencubaan yang didalangi oleh Iblis kepada Yesus ketika di padang gurun merupakan antara kisah menarik yang memiliki banyak inti pelajaran untuk orang Kristian nikmati bersama-sama. Dalam edisi pertama minggu lalu, ayat 14 membuktikan kepada kita bahawa firman Tuhan yang tertulis dalam Alkitab memiliki kuasanya yang tidak dapat ditandingi oleh penipuan si Iblis. Manusia yang tekun merenungkan firman Tuhan siang dan malam akan memiliki perisai iman mereka. Bahkan dicatatkan bahawa firman Tuhan itu tajam daripada pedang bermata dua; menilai semua perbuatan manusia dengan adil dan seksama serta mematahkan serangan roh jahat. Pada edisi ini, saya ingin berkongsi kepada kita semua mengenai pernyataan Yesus bahawa kita harus menyembah Tuhan Allah dan mengabdikan diri kepada Tuhan Allah sahaja.

Secara jelas kita mendapati bahawa Yesus mengakui bahawa kekuasaan Allah adalah kekuasaan tertinggi yang disanjung oleh semua manusia. Oleh itu, Yesus tanpa berkompromi menyatakan pendirian-Nya kepada si Iblis bahawa Dia hanya menyembah dan mahu mengabdikan diri kepada Allah sahaja. Ketika Iblis cuba untuk menawarkan seluruh kekayaan dunia kepada Yesus (ayat 6,7), Yesus tanpa berdalih menolak tawaran itu. Ketika si Iblis membawa-Nya melihat keindahan duniawi, tiada satupun daripada keindahan itu meruntuhkan keimanan Yesus untuk mencurangi Allah, sebaliknya tetap teguh dengan pendirian-Nya untuk menyembah dan mengabdikan diri kepada Allah.

‘Abdi’ yang digunakan oleh Yesus dalam petikan ini dapat sahaja kita fahami sebagai penyerahan diri secara penuh kepada Allah. Mengabdikan diri dapat kita fahami dalam bahasa mudahnya sebagai ‘menyerahkan diri kepada tuan untuk digunakan sesuka hati’ dan itulah yang dilakukan oleh Yesus sepanjang hidup-Nya di dunia ini. Dicatatkan dalam sejarah bahawa Yesus rela diseksa dan disalibkan sehingga mati tetapi tidak sekalipun Dia melawan kehendak Tuan-Nya iaitu Allah yang mengutus-Nya turun ke dunia ini (Yohanes 3:16). Tawaran duniawi yang pasti menggiurkan pun tidak dapat menggoda Yesus untuk menentang Allah.

Bagaimana dengan kita sebagai manusia yang diciptakan oleh Allah? Apakah pendirian kita dalam menanggapi tawaran-tawaran dunia yang bersifat menentang Allah? Ketika kita disogokkan dengan posisi pekerjaan yang baik dengan syarat harus menolak iman kepada Yesus Kristus sebagai Tuhan dan Penyelamat, adakah kita memilih untuk menerima posisi pekerjaan tersebut? Ketika kita ditawarkan dengan kekayaan dunia dengan syarat membunuh orang yang mempercayai Yesus Kristus sebagai Tuhan dan Penyelamat, adakah kekayaan itu melebihi nyawa seorang Kristian yang kita bunuh? Banyak tawaran duniawi yang bersifat penentangan keimanan kita kepada Yesus Kristus sebagai Tuhan dan Penyelamat menunggu peluang untuk menerjah kita. Saat kita hilang harapan dalam perkerjaan, mungkin saja ada tawaran untuk menolak iman Kristian dan menerima pelawaan iman agama yang salah. Ketika kita berhadapan bebanan pendidikan, Iblis boleh saja menawarkan jalan singkat dengan meniru tugasan orang lain. Semasa anda menghadapi masalah keluarga, Iblis mampu menawarkan peluang kepada anda menceraikan pasangan, mendera anak-anak dan pasangan, dan banyak lagi tawaran Iblis yang bersifat menyenangkan kita secara peribadi.

Tetapi, adakah itu membawa kesenangan abadi kepada diri kita? Pasti tidak! Kerana kita tahu jauh di lubuk hati kita, ada Roh Kudus yang menegur dan mendidik kita untuk melakukan kebenaran firman Tuhan sahaja. Kerana itu, marilah kita mengambil komitmen untuk mengabdikan diri kepada Tuhan Yesus sahaja dalam sepanjang hidup kita di dunia ini. Seperti yang dinyatakan dalam firman Tuhan dalam Roma 8:8 berkata, “Pada pendapatku, segala penderitaan yang kita alami sekarang tidak dapat dibandingkan dengan kemuliaan yang akan ditunjukkan kepada kita.” Mengabdikan diri kepada Yesus Kristus pasti akan berhadapan dengan banyak cabaran bahkan penderitaan, tetapi Paulus menyatakan bahawa penderitaan ini tidak akan dapat menandingi kemuliaan yang kita akan nikmati kelak iaitu kehidupan kekal dan bahagia bersama Yesus Kristus di surga yang kekal. Tetaplah bertahan hidup dalam Kristus dan tetaplah menyembahkan hanya kepada-Nya.

Haleluyah!

Kepada-Mu saja, ya Yesus Kristus.
Kepada-Mu saja jiwaku berserah penuh.
Kepada-Mu saja, ya Yesus Kristus.
Kepada-Mu saja, tubuhku berdiri teguh.

Untuk-Mu saja, ya Yesus Kristus.
Untuk-Mu saja imanku bertumbuh kukuh.
Untuk-Mu saja, ya Yesus Kristus.
Untuk-Mu saja langkahku berjalan utuh.
Kerana hanya Engkau saja yang aku sembah.
Hidupku mengabdi hanya kepada-Mu saja.

Amin.