“Orang bodoh sentiasa memikirkan kesenangan; orang arif memikirkan kematian”
– Pengkhutbah 7:4

Berapa ramai di antara kita menjelang tahun baharu 2020 ini memiliki visi dan misi kehidupan yang baharu? Pasti semua kita memiliki sekurang-kurangnya satu visi yang ingin dicapai pada tahun 2020 kelak. Tetapi, bagaimana dengan tahun 2019? Adakah kita sudah merealisasikan impian-impian atau sekurang-kurangnya satu impian? Kegagalan dan kejayaan harus sentiasa didahului dan diakhiri dengan ucapan syukur kepada Tuhan. Seperti kata Rasul Paulus dalam 1 Tesalonika 5:18, “Hendaklah kamu bersyukur dalam segala keadaan, kerana hal inilah yang dikehendaki oleh Allah daripada kamu sebagai orang yang hidup bersatu dengan Kristus Yesus.” Namun, tidak dinafikan bahawa masih ramai manusia di bumi ini yang hidupnya berjalan dalam jalur masa kebodohan mereka.

Salomo dalam catatan kitab Pengkhutbah bab 7 menjelaskan beberapa perkara yang berkenaan dengan hidup manusia dan satu daripadanya dicatatkan (dalam ayat 4) mengenai kebodohan manusia yang lalai memelihara hidup rohaninya sehingga memilih untuk tetap berfikir hal kesenangan duniawi tanpa takut kepada kehidupan mereka selepas kematian di dunia ini. Betapa rapuhnya rohani seorang manusia saat mereka masih mahu menikmati kesenangan dunia sehingga seringkali mengabaikan kehidupan beriman kepada Tuhan. Salomo menyedari hal ini kerana dia merupakan raja yang berhikmat dan melihat manusia yang berada di sekelilingnya termasuk rakyat jelata, pegawai-pegawai istana dan pemimpin-pemimpin negara sepanjang hidupnya. Kerakusan bermaharajalela dalam mengejar kejayaan, penindasan pemimpin terhadap rakyat demi mengukuhkan kedudukan dan banyak isu lain lagi disekitarnya.

Tahun baharu 2020 akan menjelang beberapa masa lagi. Adakah kita sudah siapkan diri kita untuk menuju tahun baharu dengan penuh kesedaran bahawa ada masanya dalam hidup kita, cabaran dan godaan dunia akan menjadikan kita memilih untuk berada dalam kebodohan; bodoh dalam erti kata mengabaikan prinsip kebenaran firman Tuhan mengenai hal yang kita akan hadapi dan memilih untuk mengikuti ajaran yang bertentangan dengan firman Tuhan. Kita mungkin meragui penyertaan Tuhan dalam situasi genting tetapi percayalah bahawa Yesus Kristus telah menjanjikan penyertaan-Nya di dalam hidup kita melalui Roh Kudus yang telah masuk dalam hidup kita saat kita menerima Yesus sebagai Tuhan dan Penyelamat kita. Atau, adakah anda belum menerima Yesus Kristus sebagai Tuhan dan Penyelamat anda? Jika belum, ambilah peluang ini untuk menjemput Yesus masuk ke dalam hidup anda dan jadikanlah Yesus sebagai Tuhan dan Penyelamat anda untuk selama-lamanya. Mulakan tahun 2020 dengan langkah yang dipimpin oleh Tuhan dan melalui 366 hari di tahun 2020 bersama Tuhan.

Semoga tahun 2020 akan menjadi tahun penuh rahmat untuk kita semua. Milikilah hidup yang jujur kepada diri sendiri bahawa tiada Tuhan yang dapat memimpin hidup kita selain Yesus Kristus. Tiada sumber hikmat yang dapat memimpin hidup kita selain hikmat syurgawi yang datang dari Tuhan Yesus. Seperti kata Salomo dalam ayat 29 di kitab Pengkhutbah bab 7, “Hanya inilah yang telah kupelajari; Allah telah menjadikan kita jujur, tetapi kita sendiri yang berputar belit.” Sungguh benar, kita sendiri yang mengabaikan kejujuran yang Allah berikan kepada kita kerana kita memilih untuk bersikap bodoh. Jadilah bijaksana dan milikilah kejujuran daripada Allah.

Selamat tahun baharu 2020!

Yesus Kristus,
ajarilah aku menghadapi tahun baharu dengan penuh kekuatan;
menyakini dengan iman bahawa penyertaan-Mu sempurna untuk setiap jalan hidupku.
Mungkin saja aku terlalai tetapi tuntunlah aku kembali kepada jalan-Mu.
Hanya jalan-Mu sahaja yang benar dan menyelamatkan.
Yesus Kristus,
Didiklah aku dengan hikmat yang datang dari Mu.
Ajarkanlah aku dengan pimpinan Roh Kudus.
Agar hari-hari ku tidak tersesat dalam kejahatan yang semu.
Engkau saja Tuhan dan Penyelamat-ku yang Yesus Kristus.
Amin.