Merasa damai adalah sangat subjektif. Subjektif dengan erti kata yang lain, ianya bergantung pada perasaan, pengalaman dan pendapat seseorang. Ia juga adalah emosi yang dipengaruhi keadaan. Tapi apa yang membuatkan kita merasa damai? Salahsatu kitab yang sangat emosional dan kontroversi untuk difahami adalah Kitab Ayub. Bagi yang sudah membaca kitab ini pasti dapat membayangkan keadaannya; keperitan, kepahitan dan kesengsaraan Ayub. Namun apa yang sangat menakjubkan dan sukar untuk fikiran menanggapi adalah respon Ayub dalam keadaan itu menunjukkan dia tetap merasa damai. Yang menjadi sumber kedamaiannya adalah kesetiaannya terhadap Allah. Itu timbul secara intrinsik.

Kedamaian tidak wujud dengan luahan. Meluahkan sakit hati, kemarahan dan kekecewaan dapat melegakan hati tetapi ianya tidak akan berkekalan. Bayangkan jambatan dibina tanpa tiang kuat untuk menyokong dan menampung beban, ianya pasti runtuh dan membawa musibah kepada sesiapa yang melintasi jambatan itu. Begitu jugalah luahan-luahan kita yang tidak punya alasan teguh. Meluah sekadar menyatakan isihati yang sakit, tidak akan membawa kedamaian. Saya perhatikan di Facebook ada ramai yang suka kongsi post-post yang menyatakan kekecewaan dan pandangan kerana situasi yang telah mereka alami, kebanyakkan daripada mereka ini adalah perempaun. Adakah perbuatan begitu membawa damai? Sementara sahaja.

Kedamaian tidak wujud dengan mengubah personaliti diri. Personaliti adalah sangat unik untuk setiap kita. Pada masa kini ada banyak ujian personaliti yang dibentuk untuk membantu kita mengenali diri dan mengetahui apa kekuatan dan kelemahan agar dapat membantu kita eksplorasi potensi diri yang tidak pernah kita temui. Akan tetapi ada juga yang mahu mengubah personaliti kerana situasi. Contohnya, ada seorang perempuan yang saya kenal. Dahulunya seorang periang dan rajin. Setelah mengalami keadaan hidup yang mencabar, ada perubahan personaliti yang berlawanan dengan sebelumnya. Seorang periang menjadi pemarah, seorang yang rajin berubah menjadi malas. Karakter membentuk personaliti kita. Karakter itu pilihan; mahu jadi baik atau jahat, berguna ada tidak itu pilihan. Dan ianya akan membentuk jati diri dan personaliti kita. Kerana itu mengubah siapa kita tidak akan membawa kita kepada kedamaian. Kedamaian harus punya alasan kukuh yang menjadi matlamat utama dan sandaran hidup.

Kedamaian wujud di dalam Allah. Dunia sekarang tidak memandang Allah seperti apa yang diceritakan dalam Kejadian pasal 1 dan 2. Dunia sekarang melihat Allah sebagai suatu halangan manusia untuk memiliki keinginan dan set moral tersendiri yang menjauhi hukum-hukum dan kehendak Allah. Sebab itu sukar manusia untuk memahami kedamaian yang Allah ingin berikan kepada kita. Kedamaian bagi Allah bukan hidup yang tidak ada kesengsaraan. Kedamaian bagi Allah adalah suatu proses yang mematangkan hidup dan pengenalan akan Allah. Seperti Ayub. Yang menjadikan Ayub seorang yang dikenali dikalangan masyarakat dan memiliki keluarga serta harta yang luarbiasa adalah kesetiaan Ayub kepada Allah. Apa yang menarik apa yang Ayub lalui adalah kesetiaannya walaupun terdapat banyak persoalan dan hal yang tidak diketahui dan adakalanya Ayub seperti tahu tetapi sebenarnya tidak. Saya yakin setiap kita pernah melalui ini. Untuk setia kepada Allah itu bukan hal senang. Apabila banyak ujian hidup berlaku, boleh sahaja mematikan iman kita. Tetapi Ayub sebaliknya tetap bertahan kerana kesetiaanya kepada Allah-lah yang memberikan kedamaian dalam hidupnya. Firman Tuhan dalam Kitab Ayub 42:3 berkata,

“Engkau bertanya sebabnya aku berani mempersoalkan hikmat-Mu, padahal aku tidak tahu apa-apa. Aku bercakap tentang perkara yang tidak aku mengerti, mengenai hal-hal yang terlalu ajaib bagiku ini.” (Alkitab versi BM)

Kedamaian bermula dari kesetiaan kita, dan tetap bertahan untuk setia. – Si Domba Cilik